Vrty EMED Slovakia v B. Štiavnici naznačili vysoký potenciál striebra

20.09.2012 Banská Štiavnica

Detva/Banská Štiavnica 20. septembra (TASR) – Spoločnosť EMED Slovakia, ktorá má záujem ťažiť zlato v lokalite Biely Vrch pri Detve, oznámila predbežné výsledky prieskumu potenciálneho ložiska v Banskej Štiavnici.

Výsledky po prvých vrtoch naznačujú, že na danom území sa nachádzajú epitermálne žily prevažne bohaté na striebro. Pomer striebra k zlatu sa tam pohybuje od 10:1 do 100:1, v celom rudnom poli sa však nachádzajú aj žily bohaté na zlato s pomerom 1:1.

Potenciálne ložisko v Banskej Štiavnici bolo už v minulosti využívané na ťažbu striebra a zlata. Žily celého rudného poľa pokrývajú územie niekoľkých kilometrov. Kým ale v minulosti sa ťažba zameriavala na úzke epitermálne žily, EMED Slovakia sa zameriava na identifikovanie širších oblastí, ktoré celá rudná oblasť poskytuje.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Mariána Urbana, na lokalite Quartzlager boli odvŕtané tri prieskumné vrty, ktoré dokazujú potenciál celej oblasti. Vrtom QVE-3 sa navŕtala ruda s obsahom 5 gramov na tonu ekvivalentu zlata respektíve 2,04 g/t zlata a 160 g/t striebra na úseku piatich metrov v rámci v minulosti už ťaženého ložiska.

Tieto čísla naznačujú úroveň a rozsah ťažby v minulosti. "Takéto obsahy sú typické pre epitermálne žily prevažne bohaté na striebro a pomer striebra k zlatu sa pohybuje od 10:1 do 100:1. V celom rudnom poli sa však nachádzajú aj žily bohaté na zlato s pomerom 1:1," uviedol.

"Získané údaje sú prvými pozitívnymi výsledkami, a je potrebný ešte ďalší rozsiahly prieskum. Dokazujú však silný potenciál na objavenie nových ložísk v budúcnosti," konštatoval Urban.

„Pred tým, ako začneme s ďalšími prieskumnými vrtmi, chceme danú oblasť dôkladne zmapovať a digitalizovať rudné pole. Zároveň však chceme počkať na vývoj povoľovacieho procesu projektu v Detve, kým budeme realizovať ďalšie investície,“ vyjadril sa generálny riaditeľ EMED, Harry Anagnostaras-Adams.

„EMED Mining môže pozdvihnúť firmu EMED Slovakia na jednu z vedúcich európskych producentov zlata, k čomu prospieva aj priaznivá situácia na svetových trhoch so zlatom. Zlato má dnes medzinárodný význam a jeho ceny stúpajú,“ pripomenul podpredseda dozornej rady EMED Slovakia Demetrios Constantinides.

Počas celej baníckej éry sa vyťažilo v rudnom regióne Banskej Štiavnici približne 2,4 milióna uncí zlata (asi 74,5 tony) a asi 120 miliónov uncí striebra (3.720 ton).
 

Vyberte región